GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DİJİTAL YENİLİKLER - Maksimum Web

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DİJİTAL YENİLİKLER

Geçmişten Günümüze Dijital Yenilikler

Sıfır ve Bir sayıları ile temel atan ve gelişen teknoloji dünyasındaki her yeni buluş aynı zamanda hayatı kolaylaştıran bir alt yapıyı beraberinde getirdi. Geçmişten günümüze dijital yenilikler kapsamındaki bu alt yapı dünyalarından birisi de software (yazılım). İlk başlarda resmi ve askeri kurumlar tarafından iş ve organizasyonları kolaylaştırmak için kullanılan dijital yazılımlar, günümüzde hayatın her alanında varlıklarını geliştirerek insanoğlunun hayatını kolaylaştırıyorlar.

Bundan 50 sene önce bile bankalarda veya devlet kuyruklarında numara alıp erkenden sıraya girmek için birçoğumuz günün ilk saatlerinde yola koyulurduk. Şimdi ise oturduğumuz yerden herhangi bir özel ya da resmi kurum için randevu alabiliyor, dijital dünyanın kolaylıklarından faydalanarak günlük iş ve ihtiyaçlarımızın neredeyse tamamını internet ağı sayesinde ve hiç yanımızdan ayırmadığımız mobil aygıtlar ile yapabiliyoruz.

DİJİTAL YENİLİKLER NEDİR?

1950 yılında keşfedilen internet ağı ilk olarak 1960 yılında ABD Savunma bakanlığı tarafından askeri organizasyonları hızlandırmak ve kolaylaştırmak için kullanılmaya başladı. İlk kullanılan internet protokolüne (IP) verilen isim ARPANET idi. İnternet tarayıcıları tarafınca sıklıkla ekran basında gördüğümüz http, https ve World wide web terimleri bu sayede dünya çapında tüm kullanıcılar tarafından keşfedildi.

Dijital Yenilikler

Böylelikle dijital dünya ve internet gün geçtikçe dünyanın dört bir yanına erişim sağladı. Her ne kadar büyük bir gezegene sahip olsak bile gezegenimizin etrafını binlerce defa dolaşabilecek kadar uzun bir kablo ağına sahibiz. Günümüzde uzay ve wifi teknolojileri ile internet ağı dünyanın herhangi bir noktasına kolaylıkla ulaştırılabiliyor.

Gelişen teknoloji ile bilgisayarlar artık hayatımızın her alanında ve onları yanımızda rahatlıkla taşıyabilmekteyiz. Artık ev ve iş yerlerimizde, araçlarımızda yani kısaca karada, denizde ve havada yaşamımızın her alanında internet teknolojileri hayatımızı önemli bir parçası haline gelmiş bulunmakta. Hemen her aktivitemizde internetten faydalanıyor ve hali hazırdaki işlerimizi kolaylaştırmanın en akıllıca yolunun dijital dünyadan geçtiğini biliyoruz.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DİJİTAL YENİLİKLER ve WEB TABANLI YAZILIMLAR

Web tabanlı yazılımlar sayesinde işletmelerin birçok işlemi çok daha hızlı ve kolay hale gelmektedir. Aynı zamanda dijitalleşen dünya ile birlikte işletme çalışanları belirli yetkiler ile ortak bir yazılımı dünyanın neresinde olursa olsunlar kullanabiliyor ve planlanmış işleri daha az zaman ile işleme alabiliyorlar. Dijital ortamda yaptıkları her işi online olarak kaydederek veri kaybı riskini sıfıra indirebiliyorlar. Mobil aygıtların taşınabilir olmaları sayesinde gerektiğinde bilgisayar ortamı olmaksızın tüm işlere müdahale edilebiliyor.

Günümüzde iş dünyasının yönetimsel ve çok kullanıcılı çalışmalar için ihtiyaç duydukları yazılımların büyük bir kısmı web tabanlı ve mobil uyumlu olarak yazılımcılar tarafından derlenmektedir. Yakın zaman önce ve bazı sektörlerde halen sadece lokalde çalışan yazılımlar üretilmektedir. Güvenlik önceliğine ve kullanım standartlarına göre bu duruma karar verilmektedir. Her ne kadar güvenli bir teknoloji ağımız olduğundan emin olsak bile geçmişten günümüze dijital yenilikler içerisinde en büyük ve halen devam eden tehditlerden bir tanesi de siber güvenlik tehdididir.

DİJİTAL DÜNYA ve GÜVENLİK AÇIKLARI 

Siber suçlar ve bu alandaki gelişmeler, tüm yazılım ve yazılım alt yapılarının belirli aralıklarla güncellemeler alarak oluşabilecek olası tehditlere karşı güvenli önlemi oluşturmaktadırlar. Kullandığımız aygıtlar ve bu aygıtlara ait yazılımların çok sıkla güncellendiğine hep beraber şahit oluruz.

Dijital Dünya

Bu durumun en büyük sebeplerinden biri yazılımı ve alt yapıyı geliştirmek olsa bile, en büyük bir diğer sebep ise güvenlik açığının oluşmaması veya doğabilecek bir güvenlik açığına karşı öncesinden önlem alınmaya çalışılmasıdır.

Bu gibi güvenlik açıklarından doğabilecek sorunlardan olumsuz etkilenmemek için dijital dünyada kullandığımız aygıtların yazılımlarının güncel ve lisanslı olduğundan ve aynı zamanda aygıta ait kişisel datalarımızın online bulut üzerinde yedeklenmekte olduğundan emin olmalıyız. Dijital alandaki güncel gelişmeleri bu sebeple düzenli olarak takip etmek oldukça önemlidir.